logos-EU+GOB+Min+resilencia

Aquest Pla ha estat cofinançat pel Ministeri de Ciència i Innovació amb fons de la Unió Europea NextGenerationEU (PRTR-C17.I1)

Toledo, 13-14 de junio

JORNADAS AVANCES INTERDISCIPLINARIOS EN SALUD
13-14 JUNIO

Només amb un ENFOCAMENT INTEGRADOR que consideri la gran complexitat de les patologies humanes aconseguirem donar resposta als reptes més importants en salut a què ens enfrontem.

ALTA AL BUTLLETÍ INFORMATIU:

En els darrers anys s’han aconseguit rellevants desenvolupaments biotecnològics i digitals (intel·ligència artificial, supercomputació, robòtica i tecnologia de sensors, bioenginyeria, o nanotecnologia, entre d’altres) que permeten la generació i l’anàlisi massiva de dades òmiques relacionades amb la salut i la malaltia. Això porta a un canvi radical de les eines per dissenyar i produir nous sistemes i dispositius de diagnòstic, pronòstic i teràpia.

La integració i adopció d’aquestes tecnologies facilitadores a la indústria biotecnològica i de tecnologies mèdiques és on rau el gran potencial d’aconseguir una medicina personalitzada o de precisió que estableixi, per a cada individu, eines per a la prevenció segons la seva predisposició a determinades malalties, sistemes per a el diagnòstic precoç, i mètodes per triar l’estratègia terapèutica que s’adapti millor a cada persona en cada circumstància.

Tanmateix, només amb un enfocament integrador que consideri la gran complexitat de les patologies humanes aconseguirem donar resposta als reptes més importants en salut a què ens enfrontem: el càncer, les malalties associades al procés d’envelliment, les malalties minoritàries i les malalties infeccioses .

El Pla Complementari de Biotecnologia aplicada a Salut pretén superar les limitacions de les primeres aproximacions per a medicina personalitzada. Amb aquesta finalitat, es treballarà per a:

Incrementar el coneixement dels efectes de totes les variants possibles als genomes, transcriptomes, proteomes humans i de patògens.

Aprofundir en l’estudi de l’expressió gènica a nivell cel·lular individual, essencial per desenvolupar nous sistemes avançats de diagnòstic i pronòstic i identificar noves dianes terapèutiques.

Desenvolupar noves teràpies personalitzades i dirigides com els nanofàrmacs, així com tècniques avançades de cirurgia mitjançant el desenvolupament de models de malaltia preclínics que aprofitin el potencial dels sistemes biomimètics i els biomodels.

L'OBJECTIU GENERAL DEL PLA COMPLEMENTARI DE BIOTECNOLOGIA APLICADA A SALUT ÉS EL DESENVOLUPAMENT D'EINES PER A DIAGNÒSTIC, PRONÒSTIC I TERÀPIES AVANÇADES, O DIRIGIDES, EN MEDICINA PERSONALITZADA.