GALÍCIA


Plataforma de Cribratge de Fàrmacs i Farmacogenòmica INNOPHARMA

Plataforma d’alta capacitat i referent europeu en descobriment primerenc de fàrmacs. Acreditada com a un dels set nodes d’alta capacitat del Consorci Europeu d’Infraestructures de Recerca (ERIC) EU-OPENSCREEN (Plataforma existent no finançada pel Pla Complementari).

Aplicacions:

INNOPHARMA compta amb una sèrie de capacitats que cobreixen totes les etapes del procés de descoberta primerenca de fàrmacs, des de la identificació de la diana fins a l’avaluació preliminar de la seguretat i la toxicitat. Sorgeix de l’experiència acumulada pel grup BioFarma durant més de 20 anys en programes continuats, provant centenars de milers de compostos, desenes de dianes i el desenvolupament, automatització i implementació de centenars d’assajos en cascades completes de descobriment primerenc de fàrmacs permès que disset Noves Entitats Químiques (NCE) arribin a assajos clínics a través de col·laboracions público-privades.

Persona de contacte:  innopharma@usc.es

PAÍS BASC


Basque Resource for Electron Microscopy (BREM)

Plataforma BREM de crio-microscòpia electrònica (crioME) aplicada a la medicina personalitzada oberta a qualsevol entitat privada o pública que desenvolupi projectes de recerca en àrees relacionades amb biociències, biomedicina, nanotecnologia i biomaterials. Compta, entre d’altres, amb el criomicroscopi electrònic més avançat del sud d’Europa, Titan Krios G4 i amb un criomicroscopi electrònic d’escombrada amb sistema d’abrasió iònica computeritzada (FIB-SEM).

Aplicacions:

  • Desxifrar les bases estructurals de malalties neurodegeneratives (com l’Alzheimer i el Parkinson), de diversos tipus de càncer, i de trastorns metabòlics (com colesterolèmia i diabetis)
  • Desenvolupar fàrmacs i noves teràpies contra aquestes malalties.
     

Persona de contacte: brem@ehu.eus

Accessible des de maig 2022 

 

catalunya


Plataforma per a l’anàlisi massiva de cèl·lula individual (single cell)

Plataforma que se situa al Centre de Regulació Genòmica (CRG).

Aquesta plataforma dóna cobertura a les necessitats d’anàlisi i de separació de mostres fenotípiques complexes per entendre molts dels processos biològics, així com la seqüenciació posterior de milers de cèl·lules en cada experiment. A més, s’ofereixen tecnologies al camp biofísic i de l’enginyeria de teixits, així com de monitorització de l’activitat biològica, que permetran incrementar el suport a projectes en fases inicials de descobriment de fàrmacs.

Per fer-ho, s’ha reforçat la unitat de citometria de flux amb equips que permetran l’ús de nous fluorocroms i la detecció fenotípica de poblacions altament escasses, afavorint la investigació en immunologia, hematologia o oncologia entre d’altres. També s’ha reforçat la unitat de genòmica amb equips de microfluïdica per fer la seqüenciació de milers de cèl·lules i les unitats de tecnologia de proteïnes i d’enginyeria de teixits. L’anàlisi de totes les cèl·lules d’una mostra biològica permetrà la comprensió detallada de tots els processos cel·lulars que tenen lloc en un teixit i la generació de nova informació amb valor diagnòstic i pronòstic, alhora que orientarà la teràpia farmacològica a la selecció d’un tractament òptim.

Aplicacions

  1. Aïllament de fenotips cel·lulars complexos amb caracterització de més de 20 paràmetres mitjançant tècniques de citometria de flux amb imatge.
  2. Seqüenciació de milers de cèl·lules a nivell de cèl·lula individual.
  3. Purificació i caracterització de l´estabilitat de compostos de proteïnes en múltiples condicions.
  4. Generació de nous models de teixits 3D i anàlisi de les seues funcionalitats fisiològiques en temps real i/o en resposta a tractaments.
  5. Creació de noves línies cel·lulars que imitin malalties mitjançant tecnologia CRISPR en cèl·lula individual.

Persona de contacte: Mònica Morales, responsable de Plataformes tecnològiques del CRG | Monica.morales@crg.eu

Accessible des de abril 2024 


Plataforma de cribratge de fàrmacs i anàlisi d’interaccions fàrmac-diana

Plataforma que se situa a lInstitut de Recerques Biomèdiques de Barcelona (IRB Barcelona).

L’objectiu de la plataforma és donar suport experimental a les primeres fases del descobriment de fàrmacs, permetent accelerar els projectes de la comunitat científica, gràcies a l’execució de cribratges d’alt rendiment i suport a les fases d’identificació de caps de sèrie i candidats a fàrmacs.

La plataforma, creada el 2021, s’ha reforçat durant el 2023, gràcies als Plans Complementaris de la Salut, amb nous equips, col·lecció de compostos i personal qualificat. A més a més, la plataforma faculta l’accés de la comunitat científica gràcies a la convocatòria ScreenTech.

Capacitats:
La plataforma consta d´una col·lecció d’aproximadament 164.000 compostos i dos laboratoris automatitzats amb equipament d´última generació, que permet el cribratge de totes les molècules en assajos biològics, així com la gestió de la col·lecció d’entitats químiques.

Aplicacions:

• Posada a punt d’assajos bioquímics i cel·lulars en format de placa de 384 pouets.
• Cribratge d’alt rendiment de molècules (160K compostos)
• Suport als programes de química mèdica que desemboquin en la generació de “leads” i candidats
• Oferir suport col·laboratiu i obert a projectes translacionals que desemboquin en noves teràpies.

Persona de contacte: Israel Ramos | israel.ramos@irbbarcelona.org | drugsp@irbbarcelona.org 
 

Accessible des de novembre 2023 

Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) – INSTITUT DE BIOENGINYERIA DE CATALUNYA (IBEC)


Plataforma d’experimentació in vivo per a biomodels i models animals (node ​​Vall d’Hebron Institut de Recerca – VHIR) i per a l’aplicació a nous fàrmacs i nanofàrmacs i reforçament de la tecnologia de bioimpressió (node ​​IBEC)


Aquesta plataforma compta amb dos nodes:

1. Node VHIR: Plataforma d’Imatge Preclínica (PIP)

Plataforma que es situa a l’animalari del Campus Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i que està equipada amb dos sistemes d’imatge: un microCT (ecògraf preclínic) i un microPET. Aquestes eines estan específicament dissenyades per a la investigació amb animals de laboratori.

La Plataforma compta amb diversos equips disponibles: IVIS Spectrum i SPECT (finançats pel Pla), IVIS Lumina, ecògraf Prospect 1, Tomograf Quantum FX, i SuperArgus PET/CT.

Aplicacions:

Gràcies a l’àmplia diversitat d’equips de què disposem a la PIP, es pot donar servei a infinitat de models animals. Com per exemple: oncologia, malalties infeccioses, neurologia, malalties degeneratives, traumatologia, cirurgia general, desenvolupament de biomaterials, desenvolupament de nanopartícules, malalties neurodegeneratives, fenotipat de models animals, malalties del desenvolupament, malalties urinàries/renals, cardiologia i malalties cardiovasculars, malalties musculoesquelètiques, obstetrícia, malalties del desenvolupament, malalties metabòliques, patologies vasculars, etc.

Persona de contacte: Angélica Salas | angelica.salas@vhir.org | angelicasalas@vhio.net | pip@vhio.net

Accessible parcialment des de abril 2024

 

2. Node IBEC: bioimaging i reforç d’impressió 3D

Plataforma que se situa a l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i que està equipada amb diversos equips enfocats a donar servei a l’experimentació in vivo per a biomodels i models animals, per a l’estudi de nous fàrmacs i nanofàrmacs, així com el reforç de la impressió 3D.

Equipament científicotècnic disponible:

  • Equip de ressonància magnètica nuclear 3T preclínic (MRI) per a estudis in vivo i a temps real en petits animals de manera no invasiva i no destructiva.
  • Sistema per a l’obtenció d’imatges combinant ultrasons i fotoacústica per a l’estudi de medicina de precisió en aplicacions neuronals, imatge cerebral i valoració de l’efecte de nous fàrmacs en animals i estudis in vitro
  • Sistema de biofabricació d’alta resolució per a obtenció de models biològics d’òrgans i malalties, i materials que recreïn el microentorn cel·lular i tissular.
  • Equip de mesures electrofisiològiques in vitro mitjançant MEA que permet l’anàlisi de l’activitat cel·lular mitjançant electrofisiologia in vitro amb mesures elèctriques no invasives.
  • Microscòpia Brillouin per a la caracterització i validació de models d’organoides en 3D de manera local i no invasiva.

Persona de contacte: Isabel Oliveira | corefacilities@ibecbarcelona.eu

Accessible des de juny 2023


Plataforma transversal en teràpies avançades

Plataforma que donarà suport a la producció en grau GMP preclínic de productes virals per a teràpia gènica i cel·lular. La plataforma té un entorn productiu controlat que permet la producció de lots a bosses de circuit tancat amb partícules lentivirals. Disposa dels mètodes de validació i quantificació daquestes partícules per complir les especificacions plantejades en assaig clínic. A més, aporta una estructura global de suport tècnic al desenvolupament d’assajos clínics amb partícules virals per al seu ús ex-vivo.

Principals equips: bioreactors per a producció de vectors virals, microscopi, analitzador de partícules virals i vesícules.

Serveis:

  • Desenvolupament processos productius de nous productes biològics com vectors virals i plasmidis.
  • Transferència de mètode productiu a fase productiva GMP.
  • Producció GMP per a ús en investigació clínica a partir de processos prevalidats com a vectors virals i plasmidis.
  • Suport documental per a fins regulatoris (IMPD).

Persona de contacte: Dr. Manel Juan | mjuan@clinic.cat

Accessible previsiblement a partir de juliol 2024 

 

CASTELLA - LA MANXA


Unitat d’Estudi de Nanofàrmacs (Universitat de Castella-la Manxa)

Unitat d’Estudi de Nanofàrmacs (associada a NEURODEATH) que se situa a la Universitat de Castella-la Manxa. Aquesta Unitat té aplicacions a lanàlisi de lacció de fàrmacs ia la identificació de possibles dianes moleculars per al disseny de fàrmacs neuroprotectors.

La Unitat compta amb els equips següents: IVIS Spectrum, Quantum GX, i Espectròmetre de masses acoblat inductivament (ICPM)

Persona de contacte: Valentín Ceña | valentin.cena@uclm.es

Accessibledes de novembre 2022 

EXTREMADURA


Plataforma CCMIJU-TREAT

Plataforma que se situa al Centre de Cirurgia de Mínima Invasió Jesús Usón (CCMIJU). La plataforma CCMIJU-TREAT, per a estudis preclínics i tecnologia mèdica, compta amb diversos equips d’última generació: ressonància magnètica 3T, citòmetre de flux, equip d’electroforesi, equip de caracterització de materials, sistemes d’anàlisi biomecànica, equipament d’impressió i bioimpressió 3D i tecnologies digitals immersives.

Aplicacions:

• Ús d’enginyeria de teixits, biomaterials i medicina regenerativa per a tractaments mèdics personalitzats.
• Aplicació de la impressió 3D per generar models de formació i assistència en cirurgia de mínima invasió basats en tecnologies sostenibles i tècniques de simulació.
• Ús de tecnologies digitals emergents per a la millora dels serveis sanitaris com internet de les coses, sistemes de sensorització i la intel·ligència artificial.
• Ús de tecnologies digitals claus i immersives en l’àmbit de la salut (realitat virtual, realitat augmentada i realitat mixta) per al desenvolupament d’eines innovadores de formació i assistència medicoquirúrgica.

Persona de contacte: Francisco M. Sánchez Margallo | msanchez@ccmijesususon.com

 Accessible parcialment des de juny 2023