En el marc del Pla Complementari, diverses plataformes tecnològiques de suport a la R+D+i es posaran en funcionament a les set comunitats autònomes participants. Aquestes plataformes seran accessibles a centres de recerca de tot Espanya.
Plataforma de Cribat de Fàrmacs i Farmacogenòmica
Plataforma de crio-microscòpia electrònica
Plataforma per a l'anàlisi massiva de cèl·lula individual
Plataforma de cribratge de fàrmacs i anàlisi d'interaccions fàrmac-diana
Plataforma d'experimentació in vivo per a biomodels i models animals
Plataforma transversal en teràpies avançades per ajudar a la producció GMP
CCMIJU-TREAT
Unitat d'Estudi de Nanofàrmacs
GALÍCIA
Plataforma de Cribratge de Fàrmacs i Farmacogenòmica INNOPHARMA
Plataforma d’alta capacitat i referent europeu en descobriment primerenc de fàrmacs. Acreditada com a un dels set nodes d’alta capacitat del Consorci Europeu d’Infraestructures de Recerca (ERIC) EU-OPENSCREEN (Plataforma existent no finançada pel Pla Complementari).
Aplicacions:
INNOPHARMA compta amb una sèrie de capacitats que cobreixen totes les etapes del procés de descoberta primerenca de fàrmacs, des de la identificació de la diana fins a l’avaluació preliminar de la seguretat i la toxicitat. Sorgeix de l’experiència acumulada pel grup BioFarma durant més de 20 anys en programes continuats, provant centenars de milers de compostos, desenes de dianes i el desenvolupament, automatització i implementació de centenars d’assajos en cascades completes de descobriment primerenc de fàrmacs permès que disset Noves Entitats Químiques (NCE) arribin a assajos clínics a través de col·laboracions público-privades.
Persona de contacte: innopharma@usc.es
PAÍS BASC
Basque Resource for Electron Microscopy (BREM)
Plataforma BREM de crio-microscòpia electrònica (crioME) aplicada a la medicina personalitzada oberta a qualsevol entitat privada o pública que desenvolupi projectes de recerca en àrees relacionades amb biociències, biomedicina, nanotecnologia i biomaterials. Compta, entre d’altres, amb el criomicroscopi electrònic més avançat del sud d’Europa, Titan Krios G4 i amb un criomicroscopi electrònic d’escombrada amb sistema d’abrasió iònica computeritzada (FIB-SEM).
Aplicacions:
- Desxifrar les bases estructurals de malalties neurodegeneratives (com l’Alzheimer i el Parkinson), de diversos tipus de càncer, i de trastorns metabòlics (com colesterolèmia i diabetis)
- Desenvolupar fàrmacs i noves teràpies contra aquestes malalties.
Persona de contacte: brem@ehu.eus
Accessible des de maig 2022
catalunya
Plataforma per a l’anàlisi massiva de cèl·lula individual (single cell)
Plataforma que se situa al Centre de Regulació Genòmica (CRG).
Aquesta plataforma dóna cobertura a les necessitats d’anàlisi i de separació de mostres fenotípiques complexes per entendre molts dels processos biològics, així com la seqüenciació posterior de milers de cèl·lules en cada experiment. A més, s’ofereixen tecnologies al camp biofísic i de l’enginyeria de teixits, així com de monitorització de l’activitat biològica, que permetran incrementar el suport a projectes en fases inicials de descobriment de fàrmacs.
Per fer-ho, s’ha reforçat la unitat de citometria de flux amb equips que permetran l’ús de nous fluorocroms i la detecció fenotípica de poblacions altament escasses, afavorint la investigació en immunologia, hematologia o oncologia entre d’altres. També s’ha reforçat la unitat de genòmica amb equips de microfluïdica per fer la seqüenciació de milers de cèl·lules i les unitats de tecnologia de proteïnes i d’enginyeria de teixits. L’anàlisi de totes les cèl·lules d’una mostra biològica permetrà la comprensió detallada de tots els processos cel·lulars que tenen lloc en un teixit i la generació de nova informació amb valor diagnòstic i pronòstic, alhora que orientarà la teràpia farmacològica a la selecció d’un tractament òptim.
Aplicacions:
- Aïllament de fenotips cel·lulars complexos amb caracterització de més de 20 paràmetres mitjançant tècniques de citometria de flux amb imatge.
- Seqüenciació de milers de cèl·lules a nivell de cèl·lula individual.
- Purificació i caracterització de l´estabilitat de compostos de proteïnes en múltiples condicions.
- Generació de nous models de teixits 3D i anàlisi de les seues funcionalitats fisiològiques en temps real i/o en resposta a tractaments.
- Creació de noves línies cel·lulars que imitin malalties mitjançant tecnologia CRISPR en cèl·lula individual.
Persona de contacte: Mònica Morales, responsable de Plataformes tecnològiques del CRG | Monica.morales@crg.eu
Accessible des de abril 2024
Plataforma de cribratge de fàrmacs i anàlisi d’interaccions fàrmac-diana
Plataforma que se situa a lInstitut de Recerques Biomèdiques de Barcelona (IRB Barcelona).
L’objectiu de la plataforma és donar suport experimental a les primeres fases del descobriment de fàrmacs, permetent accelerar els projectes de la comunitat científica, gràcies a l’execució de cribratges d’alt rendiment i suport a les fases d’identificació de caps de sèrie i candidats a fàrmacs.
La plataforma, creada el 2021, s’ha reforçat durant el 2023, gràcies als Plans Complementaris de la Salut, amb nous equips, col·lecció de compostos i personal qualificat. A més a més, la plataforma faculta l’accés de la comunitat científica gràcies a la convocatòria ScreenTech.
Capacitats:
La plataforma consta d´una col·lecció d’aproximadament 164.000 compostos i dos laboratoris automatitzats amb equipament d´última generació, que permet el cribratge de totes les molècules en assajos biològics, així com la gestió de la col·lecció d’entitats químiques.
Aplicacions:
• Posada a punt d’assajos bioquímics i cel·lulars en format de placa de 384 pouets.
• Cribratge d’alt rendiment de molècules (160K compostos)
• Suport als programes de química mèdica que desemboquin en la generació de “leads” i candidats
• Oferir suport col·laboratiu i obert a projectes translacionals que desemboquin en noves teràpies.
Persona de contacte: Israel Ramos | israel.ramos@irbbarcelona.org | drugsp@irbbarcelona.org
Accessible des de novembre 2023
Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) – INSTITUT DE BIOENGINYERIA DE CATALUNYA (IBEC)
Plataforma d’experimentació in vivo per a biomodels i models animals (node Vall d’Hebron Institut de Recerca – VHIR) i per a l’aplicació a nous fàrmacs i nanofàrmacs i reforçament de la tecnologia de bioimpressió (node IBEC)
Aquesta plataforma compta amb dos nodes:
1. Node VHIR: Plataforma d’Imatge Preclínica (PIP)
Plataforma que es situa a l’animalari del Campus Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i que està equipada amb dos sistemes d’imatge: un microCT (ecògraf preclínic) i un microPET. Aquestes eines estan específicament dissenyades per a la investigació amb animals de laboratori.
La Plataforma compta amb diversos equips disponibles: IVIS Spectrum i SPECT (finançats pel Pla), IVIS Lumina, ecògraf Prospect 1, Tomograf Quantum FX, i SuperArgus PET/CT.
Aplicacions:
Gràcies a l’àmplia diversitat d’equips de què disposem a la PIP, es pot donar servei a infinitat de models animals. Com per exemple: oncologia, malalties infeccioses, neurologia, malalties degeneratives, traumatologia, cirurgia general, desenvolupament de biomaterials, desenvolupament de nanopartícules, malalties neurodegeneratives, fenotipat de models animals, malalties del desenvolupament, malalties urinàries/renals, cardiologia i malalties cardiovasculars, malalties musculoesquelètiques, obstetrícia, malalties del desenvolupament, malalties metabòliques, patologies vasculars, etc.
Persona de contacte: Angélica Salas | angelica.salas@vhir.org | angelicasalas@vhio.net | pip@vhio.net
Accessible parcialment des de abril 2024
2. Node IBEC: bioimaging i reforç d’impressió 3D
Plataforma que se situa a l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i que està equipada amb diversos equips enfocats a donar servei a l’experimentació in vivo per a biomodels i models animals, per a l’estudi de nous fàrmacs i nanofàrmacs, així com el reforç de la impressió 3D.
Equipament científicotècnic disponible:
- Equip de ressonància magnètica nuclear 3T preclínic (MRI) per a estudis in vivo i a temps real en petits animals de manera no invasiva i no destructiva.
- Sistema per a l’obtenció d’imatges combinant ultrasons i fotoacústica per a l’estudi de medicina de precisió en aplicacions neuronals, imatge cerebral i valoració de l’efecte de nous fàrmacs en animals i estudis in vitro
- Sistema de biofabricació d’alta resolució per a obtenció de models biològics d’òrgans i malalties, i materials que recreïn el microentorn cel·lular i tissular.
- Equip de mesures electrofisiològiques in vitro mitjançant MEA que permet l’anàlisi de l’activitat cel·lular mitjançant electrofisiologia in vitro amb mesures elèctriques no invasives.
- Microscòpia Brillouin per a la caracterització i validació de models d’organoides en 3D de manera local i no invasiva.
Persona de contacte: Isabel Oliveira | corefacilities@ibecbarcelona.eu
Accessible des de juny 2023
Plataforma transversal en teràpies avançades
Plataforma que donarà suport a la producció en grau GMP preclínic de productes virals per a teràpia gènica i cel·lular. La plataforma té un entorn productiu controlat que permet la producció de lots a bosses de circuit tancat amb partícules lentivirals. Disposa dels mètodes de validació i quantificació daquestes partícules per complir les especificacions plantejades en assaig clínic. A més, aporta una estructura global de suport tècnic al desenvolupament d’assajos clínics amb partícules virals per al seu ús ex-vivo.
Principals equips: bioreactors per a producció de vectors virals, microscopi, analitzador de partícules virals i vesícules.
Serveis:
- Desenvolupament processos productius de nous productes biològics com vectors virals i plasmidis.
- Transferència de mètode productiu a fase productiva GMP.
- Producció GMP per a ús en investigació clínica a partir de processos prevalidats com a vectors virals i plasmidis.
- Suport documental per a fins regulatoris (IMPD).
Persona de contacte: Dr. Manel Juan | mjuan@clinic.cat
Accessible previsiblement a partir de juliol 2024
CASTELLA - LA MANXA
Unitat d’Estudi de Nanofàrmacs (Universitat de Castella-la Manxa)
Unitat d’Estudi de Nanofàrmacs (associada a NEURODEATH) que se situa a la Universitat de Castella-la Manxa. Aquesta Unitat té aplicacions a lanàlisi de lacció de fàrmacs ia la identificació de possibles dianes moleculars per al disseny de fàrmacs neuroprotectors.
La Unitat compta amb els equips següents: IVIS Spectrum, Quantum GX, i Espectròmetre de masses acoblat inductivament (ICPM)
Persona de contacte: Valentín Ceña | valentin.cena@uclm.es
Accessible des de novembre 2022
EXTREMADURA
Plataforma CCMIJU-TREAT
Plataforma que se situa al Centre de Cirurgia de Mínima Invasió Jesús Usón (CCMIJU). La plataforma CCMIJU-TREAT, per a estudis preclínics i tecnologia mèdica, compta amb diversos equips d’última generació: ressonància magnètica 3T, citòmetre de flux, equip d’electroforesi, equip de caracterització de materials, sistemes d’anàlisi biomecànica, equipament d’impressió i bioimpressió 3D i tecnologies digitals immersives.
Aplicacions:
• Ús d’enginyeria de teixits, biomaterials i medicina regenerativa per a tractaments mèdics personalitzats.
• Aplicació de la impressió 3D per generar models de formació i assistència en cirurgia de mínima invasió basats en tecnologies sostenibles i tècniques de simulació.
• Ús de tecnologies digitals emergents per a la millora dels serveis sanitaris com internet de les coses, sistemes de sensorització i la intel·ligència artificial.
• Ús de tecnologies digitals claus i immersives en l’àmbit de la salut (realitat virtual, realitat augmentada i realitat mixta) per al desenvolupament d’eines innovadores de formació i assistència medicoquirúrgica.
Persona de contacte: Francisco M. Sánchez Margallo | msanchez@ccmijesususon.com
Accessible parcialment des de juny 2023